Blog

Od modnog dodatka do zaštitnika od kiše – vodimo vas kroz povijest kišobrana

Gotovo svaki dom ga sadrži i najmanje jedan se krije u nekom kutku. Ljudi ga često znaju gubiti, stoga često na javnim mjestima možete pronaći one koji su ostali bez svog vlasnika. Štite nas od kiše, neki i od sunca, a vjerujemo da bi i bez naslova zaključili o kojem predmetu se radi. No, znate li nešto o njegovom podrijetlu?

Podrijetlo kišobrana

Podrijetlo kišobrana seže u davnu prošlost. Potječu iz Kine, a mnogi govore da su se prvi put pojavili još u 11. st. pr. Kr. Svoje ime dobio je od latinske riječi ”umbra” što na latinskom znači hlad ili sjena, kako se ovaj predmet prvobitno i upotrebljavao. Kasnije je izumljen prvi nepropusni kišobran kojeg su dobili premazivanjem voska te lakiranjem. Prvo se smatrao isključivo ženskim dodatkom, no kasnije je dobio širu primjenu i popularizirao se među drugim spolom zahvaljujući Jonas Hanwayu. Kišobrani su kroz 18. i 19. stoljeće postali modni dodatak, posebno rezerviran za više slojeve, stoga im se i cijena digla jer su ih izrađivali od skupljih materijala i naglasak su stavljali na oblikovanje.

Suvremeni kišobrani

Danas, barem na našem području, kišobrani se više ne koriste više kao modni dodatak, već kao zaštita od kiše i sunca. No, ovaj dodatak kojeg često upotrebljavamo u hladnijim mjesecima ne mora biti monoton, a mi vam možemo pomoći to postići! Kišobrane personaliziramo i ručno oslikavamo raznim motivima i bojama prema vašim željama. S obzirom da je ovo dodatak kojeg gotovo svaka osoba posjeduje, često naglašavamo kako je odličan izbor i kao poklon za razne prigode. Na svoj način unesite malo sunca u kišne dane uz Divus personalizirane kišobrane 🙂